Alergija je reakcija organizma koja se javlja kao posledica dejstva alergena i antitela. Alergena ima svuda oko nas, u stvarima, namirnicama za jelo… U naš organizam dolaze kroz disajne puteve ili kroz hranu I napitke koje unosimo. Alergijska reakcija nastaje onog trenutka kad alergen uđe u organizam, uvek pri ponovljenom kontaktu. Iz ovog razloga, uvođenje novih namirnica u ishranu odojčadi i male dece treba raditi postepeno uz savetovanje sa izabranim pedijatrom.

Alergeni mogu biti:

  • inhalacioni: polen, prašina, perje, bakterije
  • nutritivni: jaja, mleko, meso, povrće, voće (jagoda, pomorandza, orah), čokolada
  • medikamentni alergeni, najčešće su to penicilinski preparati

Inhalacione alergije su možda i najteže za dete. Inhalacioni alergeni su prisutni u svakidašnjem životu i predstavljaju opasnost po dete. Zato ove alergije treba redovno lečiti i vršiti lekarske preglede. Kod inhalacionih alergija najvažnija je higijena nosa, kapi za nos i određeni lekovi koje prepisuje odabrani pedijatar.

Nutritivne alergije su česte u prve 3 godine života, a posle toga su retke. Ove alergije su jedine prolazne alergije. Izazivaju određene tegobe: dete ima grčeve, slabo napreduje, prisutni su hronični prolivi i anemija i zbog toga su potrebne česte posete pedijatru.

Kožne alergije su najčešće jer kod bilo koje vrste alergena na koži se mogu pojaviti reakcije. Kod ovih alergija se primenjuje određena terapija koja podrazumeva mazanje određenih preparata. Dete treba da nosi meke, prirodne tkanine , a u ishrani se ne preporučuju orasi, lešnici, belance jajeta i unošenje određenih lekova.

Najveću brigu za roditelje predstavlja trenutak kada dete krene u predškolsku ustanovu, a alergično je na određene namernice… Zato kod nas u PU Colorado jedan od neophodnih dokumenata prilikom upisa je potvrda od pedijatra da je dete zdravo kao i potvrda o alergijama ukoliko ih ima, a sve to u cilju bolje nege deteta i lakše saradnje sa pedijatrom koji je angažovan od strane PU Colorado. Ukoliko je dete alergično o tome se obaveštava direktor ustanove, medicinska sestra – vaspitač i sestra na preventivi.

Kao što smo prethodno rekli, neke nutritivne alergije mogu biti prisutne samo u prve 3 godini života, a zatim prestati. Kako bi dete nesmetano konzumiralo namernice koje su u jelovniku predškolske ustanove, neophodno je doneti potrebnu dokumentaciju i naglasiti ukoliko je dete alergično na neku namernicu. Zaposleni u PU Colorado prilagođavaju hranu deci i posebno vode brigu o alergijam i opštem zdravstvenom stanju deteta.

Ono što roditelji i vaspitači mogu zajedno da urade za dete je komunikacija sa detetom, na temu uzimanja namirnica bez konsultacije sa odraslima. Komunikaciju treba prilagoditi detetu i njegovom uzrastu, treba mu objasniti da ne sme da dodiruje tuđu hranu i da ne jede hranu koja nije za njega servirana.

O razvoju deteta i njegovom napredovanju, kao i onome što je najbolje za Vaše dete, možete se svakodnevno posavetovati sa našim stručnim timom. Time zajedno činimo ono što je za njega najbolje, a male prepreke u dečijem odrastanju će ostati iza nas.